Vier sleutels tot strategisch plannen

Vier sleutels tot strategisch plannen, 17 februari 2020

 

Er zijn talloze factoren die een rol spelen bij het leiden van een bedrijf, en bepalen hoe succesvol het kan worden. Wanneer deze niet consequent worden georganiseerd en gepland, kunt u daarin verdrinken. Daarom is strategisch plannen zo belangrijk. Dat brengt alles samen en geeft het bedrijf de juiste richting. In de kern gaat het om een goede planning, organisatorisch leiderschap én de missie om erin te geloven en het voor elkaar te krijgen. Door de jaren heen hebben we bedrijven geholpen om succesvoller te worden en processen ontwikkeld die tot betere resultaten leiden. Implementatie van de vier sleutels tot een succesvolle strategische planning is een goede manier om als bedrijf stappen te kunnen zetten.

“Een voorbereid mens heeft de strijd al half gewonnen.” – Miguel de Cervantes

De meeste bedrijven hebben een visie en missie geformuleerd. Maar letters op papier zetten is iets heel anders dan zorgen voor een team dat erin gelooft en het ook uitvoert. Het inspireren van onze teams tot iets dat groter is dan zijzelf leidt ertoe dat ze eigenaarschap van het bedrijf gaan tonen en er waarde aan toevoegen.

Simon Sinek raakte een gevoelige snaar toen hij duidelijk maakte hoe belangrijk het voor een bedrijf is om een Waarom te hebben. Medewerkers weten misschien wel wat ze aan het doen zijn. Maar pas met een Waarom zullen ze de echte inspiratie vinden. Zo kan een hoteleigenaar bijvoorbeeld haar team vertellen dat zij kamers verzorgen voor de gasten. Of ze geeft een Waarom: wij maken het mogelijk dat gezinnen even afstand kunnen nemen van de drukte van alledag en herinneringen opbouwen die hen dichter bij elkaar brengen. Dan heeft het team een echt doel. Zorg dat uw team een visie heeft waar ze in geloven en ze zullen de strategische planning uitvoeren.

 

1. Creëer een visie om in te geloven

De meeste bedrijven hebben een visie en missie geformuleerd. Maar letters op papier zetten is iets heel anders dan zorgen voor een team dat erin gelooft en het ook uitvoert. Het inspireren van onze teams tot iets dat groter is dan zijzelf leidt ertoe dat ze eigenaarschap van het bedrijf gaan tonen en er waarde aan toevoegen. Simon Sinek raakte een gevoelige snaar toen hij duidelijk maakte hoe belangrijk het voor een bedrijf is om een Waarom te hebben. Medewerkers weten misschien wel wat ze aan het doen zijn. Maar pas met een Waarom zullen ze de echte inspiratie vinden. Zo kan een hoteleigenaar bijvoorbeeld haar team vertellen dat zij kamers verzorgen voor de gasten. Of ze geeft een Waarom: wij maken het mogelijk dat gezinnen even afstand kunnen nemen van de drukte van alledag en herinneringen opbouwen die hen dichter bij elkaar brengen. Dan heeft het team een echt doel. Zorg dat uw team een visie heeft waar ze in geloven en ze zullen de strategische planning uitvoeren.

2. Zoek manieren om waarde toe te voegen

Uw bedrijf zal alleen groeien wanneer klanten de waarde inzien van wat u hen verkoopt. Wie actief aan de slag gaat om de producten of diensten waardevoller te maken voor de doelgroep, onderscheidt zich van de concurrentie en bouwt aan een merk waaraan klanten eerder de voorkeur zullen geven. Dankzij deze aanpak kan een bedrijf als Amazon blijvend uitblinken. Jeff Bezos schetste ooit het verschil in werkwijze tussen ‘working-backwards’ waarbij de klantbehoeften aan de basis staan, en ‘skills-forward’ dat uitgaat van bestaande vaardigheden en competenties om zakelijke kansen te stimuleren. Bedrijven die snappen wat klanten willen, zijn in staat om actief op zoek te gaan naar manieren om meer waarde toe te voegen aan wat ze verkopen. Vooropstellen van de geboden waarde zal een sterke klantenbinding, meer leads/klanten en groei van uw bedrijf tot gevolg hebben.

3. Wordt beter, sneller

Technologie verandert enorm snel. Dat zorgt dat een écht vaste strategie voor de lange termijn vrijwel onwerkbaar is. Daarom wordt het steeds belangrijker om constant te groeien en altijd op zoek te blijven naar nieuwe kansen.
Verandering accepteren en nieuwe ideeën stimuleren, draagt bij aan uw succes. Bedrijven waarin teams en managers worden aangemoedigd om door te ontwikkelen en nieuwe ideeën te implementeren, kunnen uitgroeien tot een drijvende kracht in hun branche.
Hoe vaak wordt een markt niet op z’n kop gezet door start-ups en nieuwe technologie? Dat is alleen mogelijk wanneer we experimenten stimuleren en er een goed vangnet is als het misgaat. Een beroemd concept is dat van marketing- en merkexpert Seth Godin, waarin ‘het zal niet werken’ of ‘het wordt een enorme klus’ wordt vervangen door ‘het zou kunnen werken’. Dus: grijp de kans als er een groeimogelijkheid is.
Wie openstaat voor nieuwe ideeën kan een voorloper en pionier in de markt worden.

4. Zorg voor veerkracht

Het voorspellen van toekomstige tegenvallers of uitdagingen is het lastigste onderdeel bij een strategische planning. We kunnen ons voorbereiden op het ergste, maar het zal nooit lukken om op alles te anticiperen wat we niet weten. Op lange termijn is het daarom effectiever om aan een cultuur te bouwen waarin ruimte is voor veerkracht.

Een veerkrachtig team is in staat om met onzekerheden en uitdagingen om te gaan, door koste wat het kost aan een oplossing te werken. Zo stond de maker van het Zwitserse legerzakmes Victorinox direct na 9/11 voor hun grootste uitdaging. De terroristische aanslag zorgde wereldwijd voor grote veranderingen op het gebied van beveiliging in de luchtvaart en gebieden met intensief verkeer.

Hun beroemdste mes is heel handig wanneer iemand mobiel is: met name bij avonturiers en reizigers hangt het vaak aan de sleutelring. Deze eigenschap was belangrijk voor het succes. Er dreigde een enorme daling in de wereldwijde verkoop door de aanscherping van veiligheidseisen, en dit legermes zorgde voor 80% van de omzet. Victorinox had alles op alles kunnen zetten om het product te beschermen. Dat zou enorm veel geld kosten en zeer waarschijnlijk het einde van het bedrijf betekenen. In plaats daarvan kozen ze voor de moeilijkste weg.

De CEO deed de befaamde uitspraak: “Wij denken in generaties.” Ze gebruikten de opgebouwde reserves voor het ontwikkelen van een uitgebreide lijn van reisuitrusting en -producten. Vandaag de dag vormt hun legermes nog maar 35% van de verkoop en het bedrijf is veel sterker geworden, dankzij die keuze.

U creëert een voorsprong op uw concurrentie  door deze sleutels te integreren  in uw strategie.

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten voor meer informatie over strategisch management.