De voor en nadelen van RPA

De voor en nadelen van RPA

RPA of Robotic Process Automation heeft wereldwijd industrieën veranderd.

Het stelt bedrijven in staat om hun activiteiten op te schalen en processen te verbeteren.

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Dat maakt het steeds lastiger om de voordelen, maar ook de gevaren in te schatten die een keuze voor RPA-oplossingen met zich meebrengt. Het gevolg is dat veel bedrijven erin gaan over-investeren of er juist vanaf zien.

Robotic Revolution stelt het als volgt: “De kansen [die RPA-implementatie biedt] zijn talrijk, maar dat geldt ook voor de uitdagingen …”

 

De voordelen

Door RPA zijn bedrijven op een andere manier gaan werken. Vaak heeft het prachtige resultaten opgeleverd. Hierna enkele redenen waarom RPA voor u geschikt zou kunnen zijn.

Afname repeterende taken

Minder terugkerende taken betekent vaak meer voldoening voor de medewerkers. Ze kunnen meer tijd steken in waardevollere taken, creatiever worden in hun werk en af en toe gewoon even genieten van een kopje koffie met collega’s. RPA kan ondersteunen bij taken zoals het organiseren van e-mails, invullen van formulieren, verzamelen en classificeren van gegevens en nog veel meer. Zo wordt uw tijd en energie niet meer verspild.

Hogere moraal

Inefficiëntie kan veel impact hebben op onze dagelijkse balans tussen werk en privé.

Vaak ligt de oorzaak in teveel voorspelbare taken die eigenlijk altijd hetzelfde zijn.

Kostenbesparing

Verzamelen en verwerken van gegevens gaat met RPA vrijwel altijd sneller en nauwkeuriger dan een mens dat kan. Wij hebben berekend dat bepaalde processen ongeveer 473 keer sneller werden uitgevoerd door een robot.

Bedenk eens welke besparingen dit soort efficiëntieverbeteringen kan opleveren

Verbetering gegevensbeheer

Bedrijven kunnen door inzet van RPA hun processen verbeteren, zowel front-end als back-end. Gegevens die uit verschillende bronnen worden verzameld, kunt u met behulp van de juiste technologie automatisch organiseren en classificeren. Dit kan besluitvorming versnellen en de kwaliteit van rapportages verbeteren.

 

De nadelen

Het is niet altijd ‘turn-key

Vaak zal een verkopende partij de indruk wekken dat RPA-producten weinig onderhoud nodig hebben. Maar door de ontwikkeling van uw bedrijf en snelle technologische veranderingen zal de behoefte aan programmeringsvaardigheden stijgen. Op zichzelf functioneert RPA goed in een statische omgeving, maar de meeste industrieën zijn dynamisch.

Het is dus belangrijk om vooraf na te denken over het onderhouden en aanpassen van uw RPA, met het oog op de veranderende behoeften van het bedrijf en beschikbare IT-middelen.

Implementatie kan lastig zijn

In theorie lijkt RPA ideaal. Maar praktisch gezien is er veel voor nodig om het efficiënt te laten functioneren voor uw bedrijf. Allereerst zijn programmatuur en software niet geschreven in één taal. Vaak trainen bedrijven hun programmeurs voor RPA zonder te beseffen dat er veel verschillende software, apps en talen komen kijken bij de implementatie. Daarom is het heel belangrijk om over een goede IT-afdeling te beschikken. Inschakelen van een adviesbureau bij de implementatie kan ook een overweging zijn.

RPA brengt verandering met zich mee. Dit kan in eerste instantie moeilijk zijn voor uw team. Misschien denken zij wel dat ze worden vervangen. Daarom is het nodig om hen de visie duidelijk te maken, uit te leggen waaróm het belangrijk is en te vertellen hoe het hun werk makkelijker zal maken. De leiders zullen moeten zorgen dat hun teams worden getraind in het werken náást de technologie.

Hoge investering

Met RPA gaat u kosten besparen. Maar daar zal vaak wel een aanzienlijke investering aan voorafgaan. Bedrijven zullen keuzes moeten maken: Waar willen we staan in de toekomst en hoe komen we daar? Een investering in RPA doet u niet voor de korte termijn.

 

Wat nemen we hiervan mee?

RPA biedt grote voordelen voor bedrijven. Maar er zijn middelen voor nodig en het brengt uitdagingen met zich mee. Ondanks dat is het de overstap zeker waard. Het inrichten van de juiste processen voor RPA-oplossingen vraagt wel om een heldere visie en strategie.

Implementatie van RPA kan blijvend waarde toevoegen aan de organisatie. Het mag beslist geen lichtvaardige keuze zijn, omdat het een totaal andere dynamiek met zich meebrengt. Maar het kan zeker een enorme boost geven, doordat uw bedrijf vitaler wordt en groeit.

Neem vrijblijvend contact met ons op als u meer wilt weten over de mogelijkheden die RPA bied.

Αν δεν ήταν για αυτές τις γυναίκες των αγίων, όλα στον κόσμο θα είχαν πάει κατά μήκος του πόνου. Είναι έμπιστοι, τραυματίζονται και ονειρεύονται. Ναι, ζηλεύοντας έναν κανονικό αγρότη, στα ελαφριά κεφάλια του, ακούνε ήδη ένα “πικρό!” νταποξετίνη γαμήλιο πάρτι. Ναι, θεωρούν κάθε άνθρωπο ως πιθανό κεφάλαιο της οικογένειας. Ναι, μαζί τους ή σοβαρά ή σε καμία περίπτωση. Αλλά τι είναι όλοι για εσάς, θα κάνετε χωρίς αυτούς όταν φτάσετε;